Найл Фъргюсън смята, че е още рано да отписваме Тръмп, част 1

Найл Фъргюсън, старши изследовател в Hoover Institution към университета Станфорд и колумнист в Bloomberg Opinion

16:03 | 30 октомври 2020
Обновен: 16:29 | 30 октомври 2020
Автор: Петя Кушева

Повечето хора, които изучават социологически проучвания, мислят, че всичко е свършило, защото според националните анкети Доналд Тръмп е в по-лоша позиция в този момент от Джон Маккейн през 2008 г. Той е в подобна и може би по-лоша позиция от Джордж У. Буш, когато не успя да си осигури преизбирането през 1992 г.

Има експерти като Нейт Силвър, които казват, че има 12% шанс Тръмп да успее да постигне преизбиране. И усещането ми е, че много хора залитат към мисленето, което ги доведе се заблуди преди четири години, когато си представяха, че изборите вървят, както повечето избори, които сме имали през живота си. Наистина не е така. Имам малък Хелоуин кошмар за кампанията на Джо Байдън.

В далечната 1948 г., когато всички бяха отписали Хари Труман са били толкова убедени, че Томас Дюи ще спечели изборите, че отпечатват на първа страница: "Дюи побеждава Труман". И тогава се оказва, че през последните няколко дни от предизборната надпревара Труман не само е намалил разликата, но всъщност е спечелил изборите.

Има повече от 12 % шанс, че Тръмп може да постигне това в такава луда година с очевидно голямо увеличаване на избирателната активност.

Според мен е изключително опасно да основавате възгледите си на стандартен модел, базиран на анкети, когато 12% от републиканците твърдят, че не казват истината на телефонните анкетьори. Така че не мисля, че трябва да отписваме Доналд Тръмп за сега, въпреки че конвенционалната мъдрост вече го е направила.

Вижте втора част на видеото тук.