Какво ще направи още Фед според Рогоф

Кенет Рогоф, професор по икономика в Harvard University

13:18 | 17 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В момента се случват твърде много неща и не смятам, че е добра идея да се прилага толкова експериментален подход.

Ако след две години правителството е осъществило още много стимули, разходни мерки, след като Федералният резерв се е опитал да гарантира всеки заем и като крайна мярка е станал заемодател, а след толкова време икономиката все още няма ръст въпреки много ниските лихви, тогава наистина смятам, че това трябва да се обмисли.

Би било глупаво да не се обмисли.

Да, ще проработи, но трябва да се направи по правилния начин.

Не мисля, че дори Европа го направи по правилния начин.

Трябва да се справите с презапасяването с пари в брой и тогава да направите лихвите отрицателни. Но трябва да се отбележи, че проучванията, които публикува Европейската централна банка показват, че като цяло отрицателните лихви вършат доста добра работа, не са довели до проблеми.

Твърди се, че приемането им от банковия сектор и особено от стабилните банки е имало ефект върху инвестициите, който е сходен с този на обичайните парични политики. Мисля, че това бихме могли да очакваме и в Съединените щати и Великобритания.

Работата е там, че ако вирусът продължи да се разпространява, ще има много компании, които трябва да се променят радикално. Те ще са ликвидни благодарение на Фед, но няма да се платежоспособни, заради вируса.

Те ще имат неприятности. Поемат риск, вероятно това е преценен риск, но си остава риск. Това не може да продължава вечно. Не може данъкоплатеца да гарантира всеки заем в икономиката.

Откъс от интервюто за Том Кийни от Bloomberg.