Пауъл: Фед ще продължи да използва всички инструменти, част 1

Джером Пауъл гуверньор на Федералния резерв

15:35 | 11 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето е много несигурно. Във Федералния резерв използваме всички налични инструменти, за да направим каквото можем, докогато се налага, за да предоставим глътка въздух и стабилност и да се уверим, че възстановяването ще бъде възможно най-пълно и да предотвратим дългосрочни щети за икономиката.

Най-важната реакция на вируса беше дело на нашите здравни служители и от името на Федералния резерв искам да изразя моите искрени благодарности към отдадените служители, които рискуват своето здраве всеки ден в полза на други хора и на цялата страна. Искам да благодаря и на останалите работници от първостепенно значение в държавата, които помогнаха, за удовлетворяване на основните нужди от стоки и услуги в тези трудни времена.

Вирусът и категоричните мерки, които бяха приложени, за да контролират разпространението му доведоха до рязък спад в икономическата активност и множество загубени работни места. Показателите за разходи и производство през април се сринаха, а спадът в реалния БВП за това тримесечие вероятно ще бъде най-големият в историята.

Дори след неочаквано положителния доклад за трудовия пазар за май, почти 20 млн. работни места бяха загубени от февруари насам.

А безработицата нарасна с 10 процентни пункта до 13,3%. Както беше подчертано от Агенцията по трудова заетост, това число вероятно не показва цялата ситуация. Ако вземем предвид необичайно големия брой работници, които са посочили, че са наети, но в момента не работят би увеличило безработицата с 3 процентни пункта.

Спадът не засегна поравно всички американци и тези, които най-малко могат да поемат бремето пострадаха най-много.

Безработицата се отрази най-тежко на нископлатените работници, жените, афроамериканците и латиноамериканците. През последните седмици някои показатели сочат за стабилизация или дори леко възстановяване в някои сфери на икономиката, като продажбите на дребно или на моторни превозни средства.