Тибет иска глобална подкрепа за преговори с Китай, част 1

Пенпа Церинг, министър-председател на тибетското правителство в изгнание

09:00 | 22 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

Г-н премиер, много Ви благодаря, че ни отделихте от времето си. Нека започна с въпроса колко усилия и време отне на Вашите хора, на Вашето правителство, за да убедите Съединените щати и техните законодатели да изготвят този законопроект?

Този законопроект за разрешаване на Тибет, който президентът Байдън подписа и ще влезе в сила през следващите няколко дни е важен, защото говори за дезинформацията на Китай относно историята на Тибет.

След като встъпих в тази длъжност, решихме да променим малко стратегията си.

Въпреки че сме ангажирани с политиката на средния път на Негово Светейшество Далай Лама, опитвайки се да търсим ненасилствено, договорено, взаимноизгодно, трайно решение за центъра на тибетския конфликт, но ако няма разпознаване на полярностите, когато говорим за среден път, среден път има само ако има полярности.

В този случай това може да са многоизмерни полярности, но в политически смисъл една полярност е ситуацията в Тибет в момента, под репресивното комунистическо правителство.

А от другата страна е историческият статут на Тибет като независима държава. Така че ние не просто говорим, но работим много тясно с Конгреса на САЩ от юни 2022 г., където имахме първото изслушване или свидетелство за историческия статут на Тибет в Конгреса на САЩ за първи път.

На място, като лидер на тибетския народ и на правителството на Тибет в изгнание, колко голяма е разликата? Колко се променя животът Ви или работата Ви с приемането на този законопроект, който е вероятно президентът Байдън да одобри като закон?

За Китай суверенитетът е основен въпрос. И това е и причината, поради която решихме, че сме обърнали внимание на този основен проблем, когато Негово Светейшество предложи средния път. Така че, като се фокусираме върху историческия статут, по-скоро се опитваме да се борим с Китай, като ги държим за рогата.

Това би било ново измерение на нашата борба. Това ще бъде нов инструмент в нашите ръце, за да достигнем до други правителства и да видим дали те могат да заемат подобни позиции, като Съединените щати, което би принудило Китай да дойде и да преговаря с нас.