Хагар Кемали: Израел трудно ще удържи два фронта

Хагар Кемали, бивш директор за Сирия и Ливан към Съвета за национална сигурност на САЩ

14:00 | 21 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Колко голям бихте казали, че е рискът за отваряне на нов фронт във войната на Израел срещу иранските проксита към този момент?

Рискът е доста сериозен, ако трябва да съм честна. За момента изглежда само като война на думи – има доста перчене и мачовски изказвания от страна на израелското правителство и Хизбула, но това не означава, че не може да прелее в нещо, което е наистина притеснително.

Времевата рамка, която трябва да следим е лятото и най-вече юли месец. Начинът, по който го вижда израелското правителство е следният – те имат около 100 000 израелци, които са напуснали северен Израел и които искат да се върнат там – за да започнат училище или за да се върнат към нормалния си живот. Натискът върху израелското правителство да реши този проблем се увеличава.

Между другото, 200 000 ливанци също са напуснали домовете си в южен Ливан. Така че това лято ще видим това напрежение да се увеличава значително. Ако нещо не се случи и нещата не ескалират в рамките на месец юли или началото на август, бих очаквала всичко да се размине.

Така че ситуацията може да се развие по всякакъв начин. Доста от това зависи от американските политици, които работят, за да тушират напрежението от двете страни, така че остава да видим какво ще се случи.

Ако не се размине – Израел да се бие на два фронта – как точно ще започнат да го правят?

Това не е нещо, което Израел иска да направи. Всъщност, то не е в полза на нито една от страните. Нека Ви обясня защо точно. От израелска страна – техните военни са в Газа и те имат нужда от военни там. Нямат достатъчно войници на място, нямат достатъчно пехота, за да се бият на два фронта. Това не е в техен интерес.

И двете страни се подготвят. Когато бях част от правителството и трябваше да се справям с този казус казвахме, че те се подготвят за следващата конфронтация след като войната от 2006 приключи. И те наистина се подготвят и се чувстват донякъде подготвени.

Войната на два фронта е нещо съвсем различно и това не е в полза на Израел. От другата страна – Хизбула – това не е и в тяхна полза. Ливанското общество не се интересува от войната, те понасят много несгоди заради икономиката там – инфлацията и обезценяването на валутата.

Разрушенията и хаоса от войната през 2006 е все още пресен спомен за тях. Хизбула добива все по-голяма власт в Ливан – над правителството, летищата, над всичко. Така че те имат значително много за губене. Но не е в интерес на никого.

Хизбула е много по-мощна организация, отколкото Хамас. Те имат високоточни ракети, те имат балистични ракети „Скъд“ – ракети, които могат да причинят значителни щети и както при всяка друга терористична организация, те няма да се сдържат по отношение на това, което целят.

Те няма да се опитват да се сдържат или да се стремят да избягват цивилни жертви или да нападат само военни мишени. Ако нещо се случи, ще бъде много грозно и много трудно за овладяване.