Грегъри Алън: Екосистемите на търсачките и изкуственият интелект засега са отделни

Грегъри Алън, директор Walhwani Center

16:00 | 19 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Трябва да се тревожим за това, нали? Вървим към нови избори, а изкуственият интелект още не може точно да каже кой е спечелил последните. Как да разчита човек на него за информация?

В този случай трябва да се обвиняват хората, не изкуствения интелект, защото в репортажа описвате много внимателен избор от страна на компаниите в начина, по който ще подходят по въпроса.

Каква е разликата между един инструмент на изкуствения интелект и класическата търсачка?

Търсачката ви дава резултатите от търсенето и казва какво са казали други хора по темата според ключовите думи, които сте вкарали.

Изкуственият интелект казва следното: „Аз, ChatGPT или аз, Алекса, ви давам този отговор“. По-скоро става е заложен брандът на компанията в този отговор.

Някои компании направиха съзнателния избор да не дават мнение за проблема на тези избори през 2020г., а да ви прехвърлят към търсачката си, където други хора могат да изразят мнението си.

Това не е ли предизвикателство за цялата идея? Чувам, че търсачките вече нямат никакво значение. Че никой не пита Google, като има ChatGPT и Co-Pilot, които са всичко, което му трябва на човек. Или отговорът е друг?

Има много теории как ще изглежда бъдещето на търсенето в интернет. И какво ще е бъдещето на изкуствения интелект.

Ако сте Microsoft, ще интегрирате резултатите на ChatGPT в Bing от първите седмици на модерната революция на изкуствения интелект, от старта на ChatGPT.

Но се оказва, че резултатите на големите езикови модели като тези на ChatGPT излизат много по-скъпо да се използват за търсачка.

Ако връщането на резултати от търсачките може да струва част от стотинката, но връщането на резултати от големите езикови модели може да струва 9-10 цента. Ако го умножите по стотици милиарди заявки, това са много пари, които компаниите трябва да вземат предвид.

Затова в момента екосистемата на търсачките и на подкрепената от големите езикови модели екосистема на изкуствения интелект съществуват паралелно.

Това има повече икономически смисъл, поне засега. И резултатите от търсенето идват от класическите търсачки.

Трябва да спомена, че ако ги отворите, в тях всъщност има много изкуствен интелект. Просто по-стария подход към старото машинно обучение, вместо с по-модерните големи езикови модели.