Грегъри Алън: Намаляват разходите за създаване на дезинформация

Грегъри Алън, директор Walhwani Center

16:00 | 19 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

В този изборен цикъл не става дума само да задаваме въпроси и да получаваме отговори. Изкуственият интелект може и да е генеративен. Да създава изображения и видеа, които не можем автоматично да проверим с просто око. Дали са истински или не? Да се тревожим ли за възможностите за дийпфейк или друга заблуждаваща информация, създадена от изкуствения интелект, която може да циркулира в социалните медии?

Това много ме тревожи по време на работата ми в Пентагона. Преди бях директор Стратегии и политики в Общия център за изкуствен интелект.

Едно от предизвикателствата пред Министерството на отбраната на САЩ бяха чуждестранните разузнавания, които се опитваха да пробутват фалшива информация, някой път подкрепа от компютърно генерирани изображения. Неща, за които знаем от Photoshop например.

В същото време руските търсачки наеха стотици, а по едно време хиляди хора, които да публикуват дезинформация онлайн. Проблемът беше, че те бяха рускоговорящи, които правеха груби граматически грешки, такива, каквито правите, ако първият ви език е руски, а английският ви е доста слаб.

Изкуственият интелект може да реши част от проблемите на руското разузнаване. Вместо да събират хора, добри с Photoshop, могат да поискат изкуственият интелект да им създаде изображения на нещо, което би било скандално, ако американските военни излезе, че са замесени.

Или пък да поискат изкуственият интелект да генерира 5000 поста по темата защо Джо Байдън е ужасен президент, които да са подходящи за всички платформи.

Забелязваме, че намаляват разходите и сложността на създаване на някои типове дезинформация. Дори миналия месец го видяхме с очите си. OpenAI разкри, че е открил, че много чужди разузнавания вече използват тяхната платформа за създаване на пропаганда.