Пазари Азия, 19 юни 2024

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

12:33 | 19 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Акциите в Азия се повишиха, водени от производителите на чипове, благодарение на които Уолстрийт затвори с нова рекордна сесия.

MSCI Asia Pacific напредна с 1,1%, воден от акциите, свързани с чипове и изкуствен интелект.

Акциите в Южна Корея и Тайван поскъпнаха, но в Хонконг отскочиха и поведоха ръста в региона, следвайки оптимизма за евентуални реформи на китайския капиталов пазар и регионалното поскъпване.

Акциите на континентален Китай спаднаха.

Доходността по 10-годишните китайски облигации отбеляза колебания след като гуверньорът на PBOC каза, че централната банка и Министерството на финансите проучват как да приложат търговията с държавни облигации.

Неспирният бичи тренд на дълговите пазари е тревога за китайските власти. PBOC няколко пъти предупреди чрез държавните медии за риск от обрат на пазара.

Японският износ записа най-висок ръст от края на 2022, благодарение на слабата йена. Японската валута остана без особена промяна след 4 сесии на спад.

Японските облигационни фючърси отбелязаха лек спад, когато Bloomberg съобщи, че Министерството на финансите обмисля план да прехвърли повечето си емисии към облигации с по-кратък матуритет. Това би означавало голяма промяна, докато централната банка се кани да спре изкупуването на държавен дълг.