Возняк: Искам много повече да ползвам Siri

Стив Возняк, съосновател на Apple

17:30 | 11 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Как се вписва естественият ви интелект в технологията? След като разработчиците си свършат работата и това нещо излезе накрая, за какво според вас ще се използва реално? Не само за хора на технологиите, а и за тези, които не са толкова вещи, но виждат модата около изкуствения интелект в последните няколко години и искат да разберат как да го използват?

Когато използвам моите продукти, главно айфон, но и телефони с андроид, знам, че информацията е тук, но трябва да търся определена снимка ръчно. А май сега всичко ще става автоматично.

Точно както би искал човек.

Често казваме на Siri да направи нещо. Даваме определена команда и тя знае как да го направи.

Ако поискаме нещо, което всеки човек би разбрал, но малко по-сложно, например ако използваме други думи, някой път Siri не разбира. Затова се надявам това най-после да се оправи. Защото бих искал много повече да ползвам Siri.

Искам големи подобрения там.

Много се говори за иновациите на Apple. Или че май не са достатъчно иновативни в последните години. Говорим за изкуствения интелект и конкретно за Siri, но тя е отдавна с нас. Това трябваше да е чатбот, асистент с изкуствен интелект, макар че не се казваше точно така. Дали Apple все още изостава или могат да изпреварят останалите?

Мнозина, дори самият аз казваме, че Siri не успя да сбъдне мечтата. Siri трябваше да е навигатор на знанието на базата на едно приложение, което Apple направи отдавна при Джон Скули.

Навигаторът на знанието трябваше да може да разговаря с вас, да ви предупреждава за много неща по графика ви и други. Какво имате да правите днес, за какво да внимавате и колко ще отнеме. Дали трябва да купите или да носите нещо. Дали трябва да поръчате торта за рождения ден на сина си, ако наближава.

Това бе демонстрирано днес от Apple Intelligence. Затова съм убеден, че направиха ползотворна и важна крачка напред. Днес видях толкова много неща, че си казах: о, Боже, това ако проработи, ще ми спести страшно много време да си оправям нещата, да общувам с приятели, да пиша мейли, текстове и други, което много обичам.

Обичам редакциите на ръкописи. Връща ме преди 20г., и Newton Message Pad. Той имаше много неща, например автоматични изчисления и поправяне на ръкописен текст. Обичам такива неща. Искам да станат част от системата, а не да го купуваш като приложение на трета страна.