Израел може би е отворен за по-умерен отговор

Патрик Сайкс, Bloomberg Истанбул

13:00 | 17 април 2024
Обновен: 14:05 | 17 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Основният въпрос е колко големи ще са тези санкции срещу Иран? В най-добрия случай, те досега са имали ефект от време на време. Символичен жест ли е това от страна на САЩ? Или има реална решителност?

Да, знаем, че обект на санкциите са програмите за дронове и ракети. Това е целенасочено, заради естеството на атаките от уикенда. Знаем, че ЕС също планира подобни действия и мисля, че бихме могли да очакваме и Обединеното кралство също да обмисля това.

Както казвате обаче, Иран има дълъг опит със санкциите. Страната вече е много силно санкционирана. Успя да изгради цялата си икономика така, че да е устойчива на санкциите като успява да намери начин да ги заобиколи и да продава през страни като Русия и Северна Корея. Иран продължава да развива с тях оръжейните си програми.

Мисля, че тук е важен символизмът на решението. По-скоро санкциите са дипломатически сигнал към Израел.

С него се казва, че съюзниците на Израел са тук и действат незабавно след атаката. Затова може би Израел не бива да отвръща толкова силно в планирания военен отговор на това нападение. Това е послание на подкрепа към Израел. Така че да е сигурен, че съюзниците са тук и мислят за сигурността на страната.

Какво още знаем за плановете на Израел? Те бяха доста ясни, искат да отговорят по някакъв начин. Имаме ли повече яснота за това?

Да, вчера имахме статия за потенциалните сценарии.

В класацията от най-малко предизвикващите ескалация към най-силните, първо е кибер атаката или атака срещу съюзници или проксита на Иран извън страната, но в региона.

След това е ракетен удар на територията на Иран, може би по военен обект, свързан с програмите за ракетите или дроновете, използвани през уикенда.

И накрая отговорът би могъл да е удар по обект, свързан с ядрената енергетика в Иран. Това разбира се, би бил най-ескалиращия отговор.

Не знаем накъде клони Израел.

Знаем, че военният кабинет отложи планираното вчера трето заседание след атаките. Това може би е сигнал, че има възможност да се помисли. Че може би не бързат с решенията.

Що се отнася до сигурността, това поне е сигнал, че са отворени към по-умерен отговор. Мисля обаче, че не бива да подценяваме факта, че изпитват нужда да отговорят и да си възстановят възпиращата си сила и да демонстрират сила. Също и във вътрешнополитически план.