Защо Слок от Apollo не очаква Фед да свали лихвите тази година

Торстен Слок, партньор и главен икономист, Apollo Global Management

12:35 | 4 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Защо според вас Фед няма да намали лихвите тази година?

Вижте колко са разхлабени финансовите пазари и след това се запитайте дали е наистина изненада, че данните за заетостта бяха толкова силни през януари. Изненада ли е, че инфлацията започва да дава признаци за повишение?  

Помислете. След заседанието на FOMC на 13 декември имаше голямо рали на фондовия пазар. Всеки ден има ръстове. Значително се затегнаха кредитните спредове с висока доходност, на спредовете по дълга, освен това има много емисии на ИТ облигации.

През януари бяха емитирани най-много в историята за този месец. Освен и емисиите на висока доходност бяха силни, дългосрочната доходност също и освен това IPO активността започна да се завръща. Също и M&A активността.

При този значителен подем на разхлабване на финансовите условия изобщо не е изненада, ако започне още по-голям подем в заетостта и потреблението, защото акциите растат и кредитните спредове се затягат.

Всичко това би трябвало да означава, че отлагаме намаляването на лихвите на Фед и следователно ще има още няколко тримесечия на силен ръст, преди да започне съществено забавяне.

Да се насочим към по-забавените сегменти в американската икономика, но първо защо поставяте график? Защо казвате, че няма да стане тази година? След като остава голяма несигурност за посоката на икономиката и как ще приключим евентуално цикълът?

Добър въпрос. На терминала на Bloomberg бих написал ECFC>Go /и-си-еф-си-гоу/ и ще видите консенсусните прогнози за икономиката на САЩ. Погледнете как се развиват очакванията за ръста през 2024г.

След като Фед се обърна на 13 декември, те рязко се повишиха. Това ни говори, че консенсусът се връща към идеята, че вероятно няма краткосрочно забавяне. След като и фондовите пазари са още толкова силни, вероятно ще отнеме още няколко тримесечия, преди Фед да успее да върне инфлацията на 2%.

Краткият отговор е следният: при толкова разхлабени финансови условия, при постоянните нови върхове на фондовия пазар, е много трудно да очакваме Фед да започне да реже лихвите. Щом S&P всеки ден записва исторически връх.

Помислете как ще се отрази това на S&P и на финансовите условия. Ще ги разхлаби още повече и това ще вдигне риска за Фед да получи още по-голям инфлационен натиск. А вече го имаме от инфлацията при заплатите, която остава много висока. Докладът за очакванията за продажните цени на фирмите също показва много силни признаци за предстоящ ръст на инфлацията.

И накрая куп индикатори на трудовия пазар показват същото като цените, услугите, производството. Всичко това сочи за още очаквания за инфлационен натиск.