Stellantis открива трудности при достъпността на електромобилите, част 1

Карлос Таварес, директор на Stellantis

17:34 | 21 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Говорите за бурна предстояща година. Заради липсата на търсене ли или заради конкуренцията от Китай? Или пък заради политиката? Или защото хората просто не искат да купуват заради цените?

Заради всички причини, които изредихте. Не сме казали, че е по-бурна от 2023г. Казахме, че има торболунции. Това означава, че нашата индустрия и по-специално Stellantis свикна да се справя в такива ситуации. Очевидно заради икономиката, геополитиката, технологията, китайските конкуренти очакваме 2024г да е доста бурна, доста динамична, но при нас всичко е в точките. В надпреварата.

Състезанието е в кръвта ни. Това означава, че обичаме турболенциите, защото това е силно конкурентен период, в който можете да покажете накрая, че сте по-добър от другите.

Харесваме турболенцията като възможност да покажем, че сме конкурентни.

Ще говорим след малко за това. Интересно ми е да ми кажете за повишението на разходите ви. Особено заради синдикалните преговори в САЩ. Според вас как това се вписва в евентуалните икономии, които ще направите или други мерки, които ще вземете, за да компенсирати по-високите разходи.

Най-важното за нас е да работим в изпълнение на мисията си. Да предлагаме безопасна, чиста и достъпна мобилност.

Това е мисията ни.

Знаем, че сега имаме предизвикателства с достъпността. Това означава, че трябва да поемем допълнителните разходи на технологията на електромобилите.

Около 30-40%. Трябва да ги поемем с по-добър дизайн, по-добро разпределение на съотношението дизайн-разходи, с повече ефективност в работата си – планове, вериги на доставка, логистика. Трябва да осигурим накрая като излезем на пазара ще бъдем с най-оптимизирана стратегия.

Всичко това създава огромна област за оптимизиране с цел ускоряване на производителността, която ще компенсира допълнителната тежест от технологията, за да можем да продаваме електромобили на цената на коли с двигатели с вътрешно горене. Това е мисията ни.

Смятаме да работим упорито по нея.

Хубавото е, че след като обявихме рекордни резултати през 2023г, в същото време признахме, че не правим всичко както трябва.

Всичко, което оперативно не правехме както трябва през 2023г, дава много възможности за подобрение през 2024г. И ще допринесе по някое време за пускане на електромобили на цената на коли с двигатели в вътрешно горене. Това е мисията ни.