Barclays връща 10 млрд паунда на акционерите

Том Меткалф, Bloomberg

14:30 | 20 февруари 2024
Обновен: 02:02 | 21 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Каква е голямата картина, кое е най-важното тази сутрин?

Ще намерим още подробности, но май стратегията на Barclays има три страни. Първо, голямото връщане на капитал, 10 млрд паунда до 2026г. Има икономии на разходи от около 2 млрд паунда също до 2026г. Интересното е отделянето на още няколко неща.

Сега имат три дивизии. Ще направят 5. Отделна ритейл банка в Обединеното кралство. Отделно управление на активи и самостоятелна инвестиционна банка.

Като цяло, както очаквахме, няма значителни промени особено при инвестиционната банка.

Кажете ми за обратното изкупуване.

10 млрд паунда общо. За сравнение, около 3 млрд тази година.

Десетте милиарда ще са за следващите 3г.

Мисля, че така Barclays натискат още повече този лост. Това вероятно е основното, което ще следят инвеститорите днес.

Резултатите за 2023г, може да се окажат изгубени в цялото внимание към този въпрос. Но те изглеждат добре. Малко олекнали при корпоративната и инвестиционна банка, което говори за тази тревога.

Да, това е наистина труден бизнес. Но е много голям за тях и ще остане такъв. Защо акцията е толкова ниско при Barclays в сравнение с останалата индустрия? Как стигнахме до тези толкова слаби числа в сравнение с останалите в индустрията?

С основание или не, мнозина биха посочили инвестиционната банка. Защото изсмуква толкова много капитал и когато нещо се обърка или леко остане под очакванията, последиците са осезаеми.

Интересното е дали промените ще са достатъчни, за да променят наистина картината? Определено не забелязвам нищо драстично за момента. Но предстои цяла презентация на стратегията. Интересно как ръководството ще го направи. Утрото е дълго.

Хайде да поговорим за намалението на броя на служителите. Чухме го през октомври. Вече казаха, че ще има съкращения. Дали ще го приемат като следното: Ето ги числата, знаехме какви ще бъдат, но следващото тримесечие ще се повишат ли малко?

Може би, вероятно. По отношение на съкращенията на персонала, разходите за третото тримесечие бяха около 1 млрд. От тях към 300 млн от повишаване на ефективността на служителите, както го нарекоха.

Мисля, че това е другата тема, която ще се опитам да проследя. Дали направо ще кажат, че включват бъдещо намаляване на разходите? Това вероятно ще включва хора на определено ниво. Но 2 млрд разходи не означава, че банката драстично ще се промени.