Серджо Ермоти ще подобрява възвръщаемостта на UBS, част 2

Серджо Ермоти, директор на UBS

15:30 | 7 февруари 2024
Обновен: 18:06 | 7 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Колко са важни новините, които дадохте на инвеститорите? Представянето на плана ви за ръст, който искате да постигнете и начина, по който ще го направите?

Инвеститорите е много важно да разберат как свързваме точките между това, което очаквахме през лятото на миналата година и дългосрочните ни планове за 2026г и след това.

Днес показахме няколко планирани етапи между 2023 и 2024 – как постигнахме икономии, как засилихме баланса си, как управлявахме ръста. Това трябва да се прави устойчиво. Освен това даваме някои насоки какво трябва да се очаква след приключване на преструктурирането. Това ще ни позволи да берем плодовете на усилията си досега. И се надяваме да бъде съпроводено с доста привлекателни приходи.

Как ще постигнете този качествен и устойчив ръст?

Мисля, че трябва да направим едно –в следващите няколко години пожертваме малко от ръста на продажбите за сметка на подобряване на възвръщаемостта на финансовите си ресурси. Особено в баланса.

Купихме много силен бизнес като клиентска база, много хубави хора, много добри възможности, но балансът не беше правилно оценен. Трябва да оценим риска във всички посоки. Това ще ни помогне да допринесем за изпълнението на финансовите си цели за 2026 и след това.

Как изглежда този ръст? Насочен е към САЩ или другаде?

Насочен е навсякъде. В бизнеса за управление на богатство смятаме да добавим активи за около 100 млн на година. Това е нетното число, а искаме да растем още на обща база. Но искаме и да освободим някои активи, които не носят правилните нива на доходност според нас за покриване на риска и капиталовите разходи.

След това очакваме да добавим 200 млрд.

Вижте, ние пресъздаваме бизнеса, който току-що придобихме. Придобихме 700 млрд активи. В следващите 3-4г ще изградим отново органично мащаба на Credit Suisse.

Много е важно да го направим по устойчив начин.

Да, но в САЩ ще правите ли придобиване?

Не. В САЩ трябва да институционализираме платформата си като дадем повече възможности на депозитите и кредитите. Трябва да привлечем повече от глобалния си опит – трябва и да позволим и да облекчим клиентите си извън САЩ в процеса на развитие на бизнес на територията на САЩ.

Защото много от глобалните ни клиенти искат да присъстват и в САЩ. Това са реални възможности.

Ние вярваме, че като го направим, ще успеем да свием разликата с конкурентите ни. И да заложим основата на следващия етап на ръст.