Бирол: Опасеният сценарий е геополитическата криза да се задълбочи заради намеса

Фатих Бирол, изпълнителен директор, Международна агенция по енергетика

19:30 | 26 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

От една страна в момента все още има едностранни съкращения на производството на Саудитска Арабия и Русия. Новак даде да се разбере, че е много рано да се каже какво ще направят през ноември. Ако има значителна ескалация,  това ще бъде ли първата стъпка към непосредствено пускане на пазара на обеми от Саудитска Арабия и Русия? Дали ще действат преди заседанието през ноември?

Добър въпрос. Когато разглеждаме ситуацията днес, дори преди началото на тази геополитическа криза, петролът беше на около 90 долара. Много висока цена в сравнение със средната.

Защо беше толкова висока? По две причини. Първо, глобалното търсене на петрол е силно, главно в резултат на рестарта на китайската икономика след ковид. Второто обаче е заради умишленото съкращение на производството от Саудитска Арабия и Русия.

В началото на тази година казахме, че ако се тръгне в тази посока, може да се окажем в затегнат петролен пазар, което ще се превърне в голям проблем за глобалната икономика и за инфлацията, особено на развиващите се пазари.

Сега тази криза се появи в допълнение към цената на петрола от 90 долара.

Един потенциално опасен сценарий е геополитическата криза да се задълбочи в резултат на намесата на някои други страни. Една от възможностите е Саудитска Арабия и Русия да променят политиката си на производство и да използват резервния си капацитет, за да успокоят пазарите.