Бремер: Бих се изненадал, ако Иран е поръчал атаките

Иън Бремер, президент на Eurasia Group

15:00 | 11 октомври 2023
Обновен: 18:25 | 30 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Правителството на Съединените щати каза, че засега няма доказателства за това, че иранците стоят зад атаката.

Сега, нека изясним. Те не са добри хора като правителство. Иранският върховен лидер и президент с цяло гърло подкрепи терористичните атаки на Хамас. И през годините са предоставяли не просто дипломатическо прикритие, но и директно оръжия и финансова подкрепа за Хамас. Така че ще бъда много изненадан, ако не са знаели за нападението. Но има много голяма разлика между незнание и подготовка.

Ще ви кажа, че напоследък животът върви сравнително добре за иранците. Спомняте си, че китайците улесниха дипломатическия ангажимент с пробива между Иран и Саудитска Арабия през последните месеци.

Знаете също, че администрацията на Байдън постигна съгласие за петимата американски граждани, заложници в Иран да бъдат върнати обратно в САЩ и планираше да предостави ирански активи, които са размразени на стойност шест милиарда долара обратно на иранския режим.

Иранците също допуснаха международни инспектори, като намалиха количествата си запаси от силно обогатен уран. Нито едно от тези действия не са на иранското правителство, което е на път да обяви война на Израел, което ще доведе до безспорни репресии, огромни репресии от Израел, ако се установи с доказателства, че те всъщност са поръчителите на Хамас.

Ще ви кажа, че нямам много увереност в смисъл, че едва разговарям с иранското ръководство, но бих бил доста изненадан, ако установим, че иранците директно са го поръчали.