Трудностите за висшето образование в САЩ

Дейвид Уестин, Bloomberg

16:00 | 19 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Диплома за висше образование. Законът за адаптация на военнослужещите изпраща войниците, завръщащи се от Втората световна война да получат дипломи. И оттогава висшето образование се разглежда като билет за по-добър живот в Съединените щати. Помага не само на тези, които получават възможност, но и задвижва икономическата сила на Съединените щати.

"Няма достатъчно бели мъже с висше образование, които да движат икономиката през следващите 30-40 години. Това е демографски проблем. Така че има нужда от чернокожи, които да започнат бизнеси. Нужни са латиноамериканци и жени, които да бъдат част от икономиката", казва Джон Хоуп Браянт, директор и основател на Operation Hope.

Но с течение на времето разходите за колеж нарастват рязко, което увеличава натиска върху системата да гарантира, че младите хора ще могат да стигнат дотам.

"Трябва да намерим начин да пречупим гръбнака на образователната система и да я направим по-достъпна, по-евтина, да се осигури на повече хора колеж, по-висок процент на завършване на висока степен на образование. Това е нещо, което трябва да се направи в обществото. Ще бъде много важно да се справим с него през следващите десет години", казва Стийв Палиука, съсобственик на Бостън Селтикс.

А веднъж в колежа, да могат да намират ресурсите, които са им нужни, за да останат там.

"Хората, които днес отиват в колеж все още трябва да плащат значителна сума за обучение и ще имат нужда от финансиране. Sofi е една от компаниите, които могат могат да го осигурят. Но има редица компании в екосистемата, които не са били в състояние да издържат на това, което се случи през последните три години. И те не успяха да помогнат хората да плащат за колежа си или да рефинансират заема си", казва Антъни Ното, директор на Noto.

Създаване на това, което Рей Макгуайър от Lazard нарича „резерв от таланти“. Резерв, толкова разнообразен, колкото нацията е подготвена да ръководи.

"Трябва да сме сигурни, че имаме стабилен резерв. Този резерв трябва да има спонсори. Трябва да бъде обучен. Трябва да бъде насърчаван. И също така трябва да има видими примери на хора, така че това да даде увереност, че и тези хора могат да стигнат дотам", казва Рей Макгуайър,  президент на Lazard.

Всичко това подхранва американската мечта да привлечем всички таланти, с които разполагаме, в полза на всички нас.

"Възползвах се от това, че живея в страна, която вярва в моя потенциал. И въпреки че бях бедно дете от селска общност, Америка ме подкрепяше. Тази страна искаше да спечеля и да успея. И това така, че направи възможно за мен да се кача на ескалатора за мобилност и да се придвижа докъдето талантът ми можеше да ме доведе", казва Дарън Уокър, президент на Фондация Ford.