Защо Мъск смени името на Twitter

Макс Чафкин, Bloomberg, Филип Шомейкър, Identity.com

11:35 | 26 юли 2023
Обновен: 11:56 | 26 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Илон Мъск влиза в бранда на Twitter. Брандът Х и идеята, че трябва има някакво суперприложение е още от края на 90-те, когато Мъск основа компанията, която щеше да стане PayPal.

Историята е много интересна. Мъск сля тази компания x.com с PayPal, стана директор и след това бе изгонен след противоречив опит да смени името й от PayPal на x.com.

Навремето много служители нарекоха това решение за пълна глупост, защото PayPal беше вече чудесен бранд. При това името беше глагол, също както туитър.

Освен това за финансирането доверието е много важно.

Мисля, че също може да се каже и сега.

От друга страна Илон Мъск много пъти успява да предизвика законите на бизнес гравитацията, така че може това да се окаже прекрасна идея един ден.

Филип, според вас дали туитър, който вече се казва Х /екс/ може не само да спечели рекламодателите, но и потребителите? Дали ще повярват, че това ще бъде голям играч?

Абсолютно. Толкова много хора пишат некролога на Twitter или на X в момента. Според мен е обратното.

Мисля, че Илон сбъдва старата си мечта да направи универсално приложение, супер приложение, което ще прави най-различни неща. Той искаше да промени начина, по който се разплащаме помежду си, как печелим от съдържание и т.н. Това е началото на нещо съвсем ново.

Няма какво да спре Илон, ако поиска нещо.