Пазари Азия, 6 юни 2023

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

12:36 | 6 юни 2023
Преводач: Мария Попова

 

Акциите в Азия поскъпнаха след като печалбите на строителните фирми в Хонконг помогнаха да се преодолее паузата в глобалното оживление на пазарите. Hang Seng се повиши с 1,4% заради спекулации около новите политически мерки за подкрепа на растежа в имотния сектор.

Но голямата изненада дойде от Австралия, където централната банка неочаквано повиши основната лихва с 25 базисни пункта до 4,1% - най-високото ниво от април 2012. RBA си остави вратичка да продължи с повишенията, тъй като инфлацията остава доста над целта, а цената на труда е направила скок. Акциите в Австралия продължиха да поевтиняват, докато австралийският долар поскъпна с 1%. Доходността по 3 годишните държавни облигации нарасна с 11 базисни пункта.

Акциите на японските банки поевтиняха след като данните показаха, че реалните заплати на служителите са продължили да се понижават през април дори и след отразяването на солидните увеличения постигнати на годишното договаряне на заплатите. Но акциите изтриха първоначалните загуби и се покачиха подкрепени от печалбите на търговските фирми, фармацевтичните и автомобилни компании.