Фармацевтичните заводи в Индия се проверяват от FDA, част 2

Крис Кей, Bloomberg

10:00 | 3 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Крис, това е доста тревожно, нали? Как реагират инвеститорите на това? Сега изобщо купуват ли акции от сектора?

Много от тези предписания на американската Администрация по храните и лекарствата и санкциите, които излязоха наяве засегнаха доста зле отделни фармацевтични акции. Един инвеститор, с когото  говорихме, каза, че затова го избягва. Като цяло акциите на индийските здравни компании се представят по-слабо от референтния индекс на стоте компании в Индия от 2002 г.насам.  Анализаторите очакват още проверки в Индия от Администрацията по храни и лекарства на САЩ.

Крис, какви са следващите стъпки или какво всъщност могат да направят американските власти на тези компании? Какви са санкциите? Не искам да използвам този термин буквално, но какви наказания могат да им нанесат?

За някои случаи има санкции, както казвате, може би дори наказания. Могат да забранят износа в САЩ, което носи огромни приходи за много от тези големи регистрирани на борсата компании. САЩ си остава най-големия пазар на индийски фармацевтични и генерични продукти.

Преди десет години имаше скандал с лабораторията Ranbaxy, когато бяха изправени пред американски съд за фалшифицирани лекарства. Те се признаха за виновни и платиха 500 милиона долара глоба. И в крайна сметка компанията беше погълната от една от най-големите фармацевтична компании, която в последната година също много пъти бе санкционирана от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ.

Има действия, които може да предприеме FDA. Проблемът е, че тя е ограничена от броя на одиторите й в страната. Също така има изоставане, което трябва да наваксат в момента. Има около хиляда чуждестранни заповеди за проверка, които не са направени заради пандемията.