IGamiX: Макао няма инфраструктура за друг вид туризъм

Бен Ли, управляващ партньор, IGamiX

19:00 | 29 май 2023
Обновен: 19:26 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Как се отразяват ограниченията на разходите на хората на публични длъжности върху казината? Те станаха обект на завист от целия свят, заради всички ВИПове, които идваха и харчеха колосални суми. Казината имаха ниски маржини, но високи обеми. А сега имаме натиск над тези екстравагантности. Има ли съществено отражение това върху печалбите на казината?

Абсолютно. Операторите на казината, че сегментът на екстравагантностите е с ниски маржини. Горе-долу 13%. Но това са чисти печалби. Няма разходи, защото всички услуги се покриват от екстравагантните клиенти.

И не само това, тези клиенти умножават обема.

Например идва един гост и харчи 1 млн хонконгски долара. Но идва богат клиент, който харчи 10 млн долара.

Беше сегмент с ниски маржини, но големи обеми. И да, с тези мерки сега няма да успеем да се върнем там, където бяхме през 2013-2019г като брутни приходи от гейминг и абсолютна печалба.

И кога ще се върнете към предпандемичните нива? Или над тях?

На масовия пазар очакваме да се върнем към нивата отпреди пандемията към края на тази година. Това е основния сегмент.

При ВИПовете в момента сме на 24-26% само защото големите играчи не могат да пътуват. Когато отворят другите пазари, очакваме възстановяване.

И без тези випове и големи играчи, има тенденция тези огромни хотели да реализират приходи извън гейминга. Знаем, че има недостиг не на земя, а на работна ръка. Този проблем постепенно започва да отшумява, но кой е в най-добрата позиция да се възползва най-много от приходите извън игрите? Китай се опитва да внесе модела на конгресния туризъм, но тук сякаш няма такъв пазар. Хората ходят в Хонконг, който е бизнес центърът. Отиват в Сингапур. Може ли Макао да се конкурира в MICE сегмента - конгресният туризъм, конференциите и изложенията?

Ще ни бъде много трудно. Не в нашите основни компетенции.

Споменахте Гуандонг, Хонконг, Сингапур – това са големи пазари. Ние нямаме работна ръка. Това първо.

Практически нямаме и инфраструктура, затруднено е придвижването из Макао.

Например Сингапур, въпреки че е т.нар. западен пазар, неговите приходи извън гейминга са към 13%. Нашите в миналото – 5%.

Е, може да успеем да помръднем стрелката, но не очаквайте някакви големи движения.