Какво е трансформиращо лидерство

Дейвид Маккормак, бивш директор на Bridgewater

20:30 | 22 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Нашата рубрика „Още една реплика“ тази седмица е на Дейв Маккормак. Човек, който се е кандидатирал за Сената в Пенсилвания, управляваше Bridgewater, работил e с министъра на финансите Ханк Полсън по време на голямата финансова криза и командваше войските в операция Пустинна буря. Тази седмица Дейв издаде книга за наученото, и за корекцията в курса, която според него трябва да направим. Книгата се казва "Свръхсила в опасност - План за битката за обновяване на Америка“. И в крайна сметка всичко се свежда до това, което Дейв нарича трансформиращо лидерство. Това е една от основните теми. Необходимостта от трансформиращо лидерство. Получили сте възможността да ръководите, както и да наблюдавате много лидери в кариерата си в Уест Пойнт и "Пустинна буря" в Министерството на финансите и в Bridgewater. Дайте ни пример за изключителни лидери или за моменти на изключително лидерство.

Да, добре. Говорите за трансформиране на страната и мотивацията за книгата беше да поведем страната в правилната посока.

Човек може да има най-страхотните идеи на света. Но ви трябват лидери, които първо да могат да печелят избори, също и да реализират идеите. Иначе няма да стигнете доникъде. От това лидерство се нуждаем.

Има толкова много определения за лидерство. И въпреки че съм израснал във всички тези места и съм изучавал лидерство, това е аморфно понятие. Затова се опитах да очертая четири неща, които според мен са важни за лидерството.

Първо, визия. Трябва да имате усещане накъде сте се запътили. Роналд Рейгън беше най-добрият пример за това. Простота, яснота. Когато говорим за смелост, обикновено става въпрос за смелостта да се изправите, да тръгнете нагоре по хълма или да влезете в битка.

Имаме толкова много смели, мотивирани хора. Има смелост, която отива далеч отвъд това. Смелостта да останеш сам и да следваш своите убеждения. Смелостта да вземаш трудни решения.

Третото е смирението. Бенджамин Франклин е писал много за лидерството. Но най-много за смирението. И мисля, че това е от решаващо значение, защото смирението ви позволява да признаете, че често ще грешите.

Позволява ви да привличате другите. Позволява да се учите от и ставате по-добър благодарение на грешките си.

Виждаме това твърде рядко сред лидерите, защото, като хората непрекъснато ви казват колко сте умен и се смеят на шегите ви. Запазвайки това смирение по време на лидерския ви път е наистина е от решаващо значение.

И накрая говоря за грижата. Не мисля, че виждаме достатъчно днес, но хората усещат, когато сте тук в името на нещо по-голямо от вас и ги водите със себе си. Това е моята кариера.

По отношение на смирението се сещам за Ханк Полсън. Аз работих за него по време на финансовата криза.

Той знаеше, че сбъркахме много. Когато сте в криза, ще искате да действате, но трябва да се учите от обратната връзка, която получавате. Правите грешки, реагирате и получавате обратна връзка. Не държите на гордостта и не казвате: „Ще действаме както сме решили.“

В много отношения той спаси страната, защото беше адаптивен.

Една фигура, по-голяма от живота. Изпълнителен директор на Goldman Sachs, министър на финансите. Забележителен лидер, който постоянно се питаше къде греши и постоянно правеше промени, когато смяташе, че трябва. Той е един от хората, които познавам като благороден и успешен лидер.