Бъфет е дал някои съвети по настоящата банкова криза

Сю Кийнън, Bloomberg

14:00 | 20 март 2023
Обновен: 14:08 | 20 март 2023
Преводач: Мария Попова

Най-големите банки създадоха спасителен пояс от 30 милиарда долара за First Republic, а сега научаваме, че Уорън Бъфет вероятно ще инвестира в тези банки.

Знаем, че Уорън Бъфет е не само уважаван инвеститор, но и спасител на закъсали в миналото банки. Според запознати с въпроса, между милиардера и водещи съветници на Байдън през последните дни е имало множество телефонни разговори конкретно за евентуални инвестиции в регионалния банков сектор на САЩ.

Научихме, че Бъфет е дал някои съвети и общи насоки по настоящата банкова криза.

Подкрепата на Бъфет за Bank of America по време на кризата с тавана на дълга, когато акциите на банката се сриваха беше спасителен пояс и той инвестира няколко милиарда в акции и опции. Той направи същото и за Goldman Sachs и инвестира там 5 милиарда в разгара на финансовата криза. Администрацията на Байдън има предпочитания към този тип частни инвестиции вместо да използва пари на държавата, за да спаси банките.

Bloomberg научи, че министърът на финансите Йелън е изиграла ключова роля в убеждаването на тези банки да съберат 30 милиарда долара в депозити във First Republic още миналия четвъртък.

Ангажиментът е тези пари да останат в банката поне 120 дни. Но вижте движението на акциите през последните няколко дни. В петък акциите поевтиняха с още 33% по време на редовната сесия и още малко след затварянето. Това показва, ме притесненията около First Republic не са изчезнали. В неделя, S&P понижи рейтинга на банката за втори път в рамките на седмица.

Следим продължаващите усилия за спасяване на First Republic.

Така е. Понижаването на рейтинга е като гласуване на недоверие. Фактът, че акциите поевтиняха с 85% от началото на годината подхранва кризата на недоверие. Bloomberg научи, че Том Барек, основателят на Colony Capital поема водеща роля и съветва First Republic относно опциите, докато банката се бори да избегне срив.

Изглежда тридесетте милиарда от миналата седмица не са успокоили инвеститорите. Банката се опитва да успокои вложителите и клиентите, че може да избегне съдбата на Silicon Valley Bank.