Технологичният сектор се насочи към изкуствен интелект

Янъс Хендерсън, портфолио мениджър Denny Fish

13:40 | 8 март 2023
Обновен: 13:40 | 8 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Amazon натиска спирачките на недвижими имоти, след като вече работи по съкращенията. Какво Ви казва това за технологичния сектор в момента, за предпазливостта, през която преминава?

Е, определено е различно отколкото преди 12 месеца по отношение на общата философия. В случая на Amazon, те наеха повече служители по време на пандемията. Вложиха много капитал в логистика и изпълнение. Централата обаче бе на пауза.

Предизвикателството пред Amazon е двойно. Имате изключително печеливш бизнес, който расте, Amazon Web Services, но започва да се забавя. Но по-важното за тях е, че имат реален физически бизнес с дигитален фронт. В резултат на това има само един начин да излезете от тази ситуация, когато сте свръхинвестирали.

Или трябва значително да намалите отпечатъка си, което за тях е много трудно поради естеството на работа и логистиката. Трябва да се развият и да постигнат ефективност на база  рентабилност на икономическа единица. През това преминава компанията в момента.

Когато нещата се влошат от тежката икономическа среда, просто става още по-трудно и още по-дълго да се възстанови и да започне действително да постига някакъв ливъридж от инвестициите, които са направили.

Другата тема на седмицата бяха приходите. Вземам име като Dell и ги сравнявам с Broadcom. Получаваме смесени сигнали за търсенето от страна на корпорациите, Америка и глобалните корпорации и потребителите. Какъв е вашият анализ тази седмица за технологичния сектор?

Бих погледнал като цяло сезона на отчетите, ако искаме да разгърнем темата. По сектори полупроводниците винаги са водещи индикатори за глобалния икономическия растеж или глобалното икономическо забавяне. Видяхме значително забавяне там. Повечето компании понижават очакванията си за годината доста съществено.

Но въпреки това акциите всъщност реагират добре, което е наистина окуражаващо, защото полупроводниците са първите, които започват да отчитат възхода. Това са невероятни компании с отлична индустриална структура, но това е положението и те са силно икономически чувствителни.

А след това са историите на растежа в областта на софтуера и интернет и други сектори, където нещата все още растат, но просто не толкова бързо, тъй като икономиката започва да се разраства. А има и толкова много капитал, който навлезе в сектора за период от пет до седем години. И пазарът сега започва да различава тези имена в икономика на единица продукция.

Компаниите, които имат наистина добри, силни, издръжливи конкурентни позиции, издръжлива икономика на единица продукция са тези, които вероятно ще се представят добре, когато преодолеем икономическата ситуация в момента.