Според Бостик заетостта подсказва по-висок пик на лихвите

Вони Куин, Bloomberg News

12:00 | 7 февруари 2023
Обновен: 14:19 | 7 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Президентът на Фед-Атланта, Рафаел Бостик каза, че силният доклад за заетостта през януари би могъл да означава, че централната банка ще трябва да увеличи лихвите с оглед на по-висок пик. Бостик добави, че основният му сценарий остава непроменен за лихви на ниво от 5,1%. Това е в синхрон със средната декемврийска прогноза на Фед. Председателят на Фед Джей Пауъл ще даде ексклузивно  интервю пред водещия от Bloomberg Дейвид Рубинстайн по-късно днес.

Инфлацията във Филипините се е ускорила до нов 14 годишен връх и опроверга очакванията, включително тези на централната банка. Потребителските цени са нараснали с 8,7% през януари спрямо година по-рано. Това противоречи на твърденията на някои политици, че инфлацията е достигнала пика си през декември, а това означава, че паузата в повишаването на лихвите ще бъде отложена.

Заплатите в Япония са се повишили през декември с най-бързите темпове от 1997 насам. Скокът надвишава значително прогнозите на икономистите. Номиналното възнаграждение  е нараснало с 4,8% на годишна база, а зимните бонуси са повишили заплащането на работещите. Данните вероятно ще подхранят спекулациите, че централната банка  ще промени или ще отстъпи от програмата си за стимули под ръководството на нов управител.

Футболният клуб „Манчестър Сити“ заяви, че приветства разследването на високо ниво на финансите на клуба. Комисия на Висшата лига ще разгледа обвиненията в нарушаване на финансовите правила от 2009 г. насам. Това става скоро след като клубът беше купен от група компании свързани с Абу Даби. Евентуалните наказания включват отнемане на точки, което може да унищожи шансовете на Гражданите за пета титла през последните 6 сезона.