Федералната търговска комисия предлага да забрани клаузите за неконкуренция

Ритика Гупта, Bloomberg

17:30 | 3 февруари 2023
Обновен: 17:53 | 3 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Може да стане много по-лесно за 30 милиона американски работници да напуснат и да сменят работата си.

Федералната търговска комисия предлага да забрани клаузите за неконкуренция.

Те не позволяват на служителите да започват работа в конкурентни компании по време или след определен период след приключване на трудовия им договор. Може да бъде ограничено и до определен географски район. Може да сте чували за тази клауза, използвана в технологиите, финансите и здравеопазването, но всъщност се използва при всички видове работници - от фризьори до охранители и дори служители на заведения за бързо хранене.

Няколко щата, включително Калифорния и Оклахома, вече я отмениха, защото това спира работниците от свободна смяна на работата, което потиска заплатите за всички и ги лишава от по-добри условия на труд, както и вреди на създаването на нови работни места и иновации.

Федералната търговска комисия пресметна, че забраната може да добави още 300 млрд долара годишно към заплатите в национален мащаб. Но много работодатели и бизнес групи мислят по различен начин. Те твърдят, че отмяната на забраната за конкуренция помага за защита на техните инвестиции в служителите, както по отношение на времето, така и на парите.

Търговската камара, най-голямото бизнес лоби в страната, заплашва да съди ако Федералната търговска комисия пристъпи към въвеждане на забраната.

Едно решение, което се предлага като заместител на забраната за конкуренция, е да се накарат работниците да подпишат споразумения за неразкриване на информация или прилагане на законите за търговската тайна.

Следващата стъпка е Федералната търговска комисия да поиска обществеността да изрази мнението си преди да реши дали да продължи напред.