САЩ се готвят да съдят Google заради доминация на пазара

Симон Фоксмън, Bloomberg

10:00 | 24 януари 2023
Обновен: 13:00 | 24 януари 2023
Преводач: Мария Попова

 

Министерството на правосъдието на САЩ се готви да съди Google заради доминацията на гиганта на пазара за дигитална реклама. Източници на Bloomberg заявиха, че се очаква делото да бъде заведено във федерален съд преди края на седмицата. Това ще бъде второто монополно дело на министерството срещу компанията-майка Alphabet. От Google казват, че пазара на онлайн реклама е пренаселен и конкурентен.

Турският президент Ердоган каза, че няма да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Изявлението беше направено след като протестиращи в Стокхолм изгориха Корана. Турция беше съгласна по принцип Швеция и Финландия да се включат в НАТО, но след това поиска отстъпки  от Стокхолм. Очаква се следващия месец Унгария да стане последния член на съюза, който ще ратифицира кандидатурите. Така остава само Турция.

Източници на Bloomberg съобщават, че Вашингтон е представил на Китай доказателства, които подсказват, че някои китайски държавни предприятия може би осигуряват подкрепа за руската война в Украйна. Предполагаемата подкрепа се състои във военна, но не оръжейна и икономическа помощ, която е на косъм от нарушаване на наложените санкции.