Сорел: Meta е проблемът в рекламата в технологиите, част 1

Мартин Сорел, председател на S4 Capital

17:00 | 7 ноември 2022
Обновен: 18:59 | 7 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Току-що чухме от Кати Ууд, че според нея моделът на абонамент на Илън Мъск е добър. Тя ми каза също така, че разпродажбите показват спад на продажбите на реклама, особено при Meta, Aplphabet и Amazon. Къде сме при спада на рекламните разходи?
 

Том, знам, че обичате сензациите във всичко, но това не са разпродажби.

Например Google в третото тримесечие, всъщност въпреки превалутирането има ръст от 11%. Много хора си умират за това.

Amazon с една-трета ръст, от около 31 милиарда през миналата година, като прогнозира около 40 милиарда приходи от реклама през тази година. Проблемът е в Meta.

Големите фактори на цифровия пазар с около 450 млрд. приходи през миналата година, вероятно 500 милиарда тази година: Google от 205 млрд миналата година до 225 тази година. Meta – стабилен, на 115. Ето къде са проблемите.

Amazon от 30 на 40. Tik Tok е с голям растеж, наред с Apple, която разширява своята рекламна платформа, вероятно около 7 милиарда тази година. А Microsoft около 10. И ако Microsoft извади Activision, което изглежда, че вероятно ще се случи, това ще я направи още по-голяма сила в рекламата.

Трябва да бъдете малко по-нюансирани. Ако се погледнат Snap и Twitter, там няма точно грешки при закръгляне, но всяка от тези две платформи представлява около 1 процент от глобалните цифрови медии, ако приемем, че всичките им приходи в САЩ ще бъдат 2 процента. Това не е показателно за случващото се на пазара. Ключовите платформи са Alphabet, Meta, Amazon и TikTok. Тези четири.