Патрик Пуяне: Трябва да строим повече газови терминали

Патрик Пуяне, изпълнителен директор на TotalEnergies

16:30 | 30 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Тези два тръбопровода не са доставяли газ на Европа от няколко месеца. Имаше много дебати за зависимостта на Европа от Русия преди. Така че всъщност това фундаментално не променя особено доставките днес за европейския пазар.

Знаем, че Европа беше прекалено зависима от руският газ. Стараем се да доставяме газ от чужбина, втечнен природен газ.

Трябва да построим терминали за втечнен природен газ. Той ще идва от САЩ и Катар. В TotalEnergies работим усилено по този въпрос.  Ние сме енергиен износител номер едно миналата година. Това не е много известно, но имаме дългосрочен ангажимент и мога да ви кажа, че за предстоящата зима хранилищата в Европа са пълни.

Понеже цената е висока, а търсенето е по-малко, по отношение на газа сме добре за зимата в Европа.

При електроенергията нещата са други. Но при газа сме в безопасност. И аз съм оптимист, защото сме направили наистина много за европейските компании да запълнят хранилищата.

Не доставяме газ за Европа по тези два газопровода. Така че въпросът за Европа е повече за следващите години. Какво ще правим... И единственото нещо е да се мисли за бъдеще на Европа без руски газ. Да можем да се задържим на повърхността. Имаме газови терминали, които поемат ангажименти към САЩ, към Катар, които да могат да доставят газ.