Рубини предупреждава за дълбока, дълга рецесия, част 3

Нуриел Рубини, директор на Roubini Macro Associates

01:35 | 19 август 2022
Преводач: Мария Попова

И преди като наш гост сте говорили за рецесията. Дори казахте, че е илюзорно да се смята, че тя би била  относително кратка и относително повърхностна. Все още ли смятате така?

Да, защото живеем в свят на огромна частна и публична задлъжнялост и ако навлезем в рецесия, зомби корпорациите, зомби финансовите институции, зомби жилищния сегмент, зомби правителствата ще фалират.

Всички банки затягат едновременно. При последните две кризи, финансовата и ковид кризите, масово облекчихме паричната и фискална политика заради шока при търсенето и дефлационния натиск.

Сега ще трябва да затегнем паричната политика до рецесия, защото инфлацията надвишава целите, нямаме фискални куршуми и при негативни сътресения в предлагането, фискалните стимули са погрешния политически отговор.

Така че, ако съчетаем всички тези неща, не само ще имаме стагфлация с негативни сътресения в предлагането, а и стагфлационна дългова криза.

Рецесията ще бъда продължителна, тежка и свързана с финансов стрес във всички сфери.

Не обичаме да казваме, че този път е различно, но не е ли поне малко по-различно този път, в смисъл, че има много пари по баланса на домакинствата и корпорациите? Има много неизстреляни патрони останали от фискалните стимули.

Секторите на домакинствата и на корпорациите са разделени. Ако сте в най-високия сегмент на дистрибуция в сектора на домакинствата, ако имате спестявания, пари, работа е така. Но на дъното ситуацията е силно стресираща във всяко отношение.

Същото се отнася и до корпоративния сектор. Има много компании, които са силно задлъжнели, нямат особени печалби и те са били зомби компании, които биха банкрутирали, но заради ковид спасихме всички с какво ли не – нулеви лихви, отрицателни лихви, неограничени заеми, полици, отложени плащания, паричен пазар, корпоративни облигации с висока доходност, от висок клас.

Сега обаче, когато трябва затягане, тъй като инфлацията е по-висока, тези зомбита ще се сринат както в сектора на домакинствата, така и в корпоративния сектор, в сенчестата финансова система.

Някои държави също, има множество чести от световната икономика, които по същество са зомби и ще банкрутират. Като цяло, това подчертава факта, че по отношение на дистрибуцията имаме по-силни баланси и по-влошени баланси и в момента влошените баланси са доминиращите.