Munich Re: Годината е все още добра откъм големи обезщетения

Кристоф Юрека, директор на Munich Re

18:30 | 10 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Имаше някои проблеми през това тримесечие по отношение на оценките. Какво трябва да стане, за да се върнем към тази цел от 3,3 млрд евро?

Наистина инвестиционният ни резултат бе сравнително слаб на фона на развитието на тези пазарни процеси. Но трябва да гледате техническите ни резултати.

Техническите ни резултати от застрахователния ни бизнес бяха прекрасни през това тримесечие. Затова не бе толкова трудно да запазим прогнозата си, защото имаме ясно подобрение на резултатите при застраховането.

Това ще ни бъде от голяма полза през второто полугодие. Затова бе много ясно, че прогнозата може да бъде потвърдена, дори и трудни пазари.

Подобрение при исковете, въпреки че има спад при оперативната печалба, или по-точно неизпълнение на очакванията при леко влошена среда на пазара. Вие вече отписахте 700 млн евро в облигации, руски и украински, и имате 100 млн евро от първото тримесечие, отделени заради войната. Чудя се дали има още разходи, свързани с войната за второто тримесечие?

От инвестиционна гледна точка ситуацията е почти без промяна спрямо първото тримесечие. При щетите увеличихме провизиите със 100 млн евро през това тримесечие. Все още е рано и има голяма несигурност и решихме, че е по-добре да увеличим тази сума.

Нека изясним нещо. Толкова ли смятате, че ще трябва да платите или ще има още разходи?

Това е най-добрия ни сценарий в момента. Както винаги, можете да отделите само толкова, за колкото знаете в момента. Ние направихме анализите си и това показаха те.

Като говорим за предварителни изчисления, колко мислите ще ви струва горещата вълна в Европа тази година?

Още е рано да се каже. Засега годината е сравнително добра по отношение на големите загуби. Въпреки факта, че през първото полугодие имаше големи събития.

Исковете все още са под най-големите и са засега съсредоточени в първото полугодие.

Да стискаме палци, защото засега всичко върви добре. Индустрията и особено населението по света страдаха достатъчно от големи катастрофални събития в последните няколко години.

Да се надяваме тази година да е по-добра.