Коя е типичната храна от Бостън

14:15 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Бостън е известен с много храни. Омари...А също и с ..Омари.

Да, но също и с...Омари и миден чаудър.

Ами освен морските дарове бостънците се хранят с някои основни ястия от десетилетия, дори векове.

Знаете ли прозвище за Бостън, в което има храна?

Beantown

Откъде идва това? Има формата на бобено зърно... Домът на боба. Това е.

Union Oyster House е най-старият ресторант в Съединените щати, който продължава да работи. И освен стридите, те знаят нещо и за печения боб.

"Печеният боб започва да се прави през 60-те години на XIX век, когато пристигат колонизаторите. Коренните жители им помогнали, като ги научили как да готвят боб", казва готвачът Рико Дифрондзо.

Всичко това започва със солено свинско месо и лук.

"Яли са боб с кафява захар, суха горчица, чесън на прах, меласа, доматен сок и след това просто го разбъркват хубаво, оставят го да заври. Тази рецепта се използва от около 100 години. Оттогава не се е променяла", обяснява Рико.

От една от най-старите улици в Америка до първия й обществен плаж. Време е за сандвич с ростбийф, бостънски специалитет.

Знаете ли кой твърди, че е изобретил сандвич с ростбийф?

Kelly's. Те твърдят, че са измислили сандвич с ростбиф. Това станало през 1951 г. , когато поради една отменена сватба останало много говеждо месо.

Банкетното заведение в съседство донесло печеното говеждо месо на щанда за хотдог, като го нарязали на парчета. Слагали го в хамбургери. Така се родил сандвичът с печено говеждо месо.

Месото се запича, без да е препечено. Питката се препича до златистокафяво. Нарязваме сирене на тънко, слагаме майонеза и много сос барбекю.

За десерт - бостънска сметана. Не сладолед. Може понички с бостънски крем, а най-добре и най-"бостънско": пай с бостънски крем.

Измислен тук, в Omni Parker House.

Въпреки че се нарича "Бостънски крем пай", всъщност това е торта, но в края на 18-ти век са имали само форми за пай, в които да го пекат.

Основата е бисквитена торта с ванилов крем за блатове. Изпеченият блат за торта се разрязва наполовина, намазваме го с пълнежа, долния, и  горния слой.

Отстрани също намазваме с крем.

Върху шоколадовият ганаш шприцоваме белия шоколад под формата на паяжина, така че започвате в центъра и след това вземате шишче и издърпвате към центъра, след което издърпвате наобратно. Поръсваме с бадеми отвън, за да завършим нашия пай с бостънски крем.

Много неща се влагат в тези бостънски храни, но само едно нещо има значение...Просто трябва да е добро на вкус.