Байдън настоява за бързи действия по отношение на безопасността на оръжията

Джо Байдън, президент на САЩ

21:53 | 26 май 2022
Преводач: Петя Кушева

През следващите дни с Джил ще пътуваме до Тексас, за да се срещнем със семействата и да им кажем, че познаваме тяхната болка и се надяваме, че ще донесем малко утеха на общността, която преживява шок, скръб и травма. Като нация мисля, че всички трябва да бъдем с тях, всички.

И трябва да се запитаме кога, за Бога, ще направим това, което трябва да се направи, за да може, ако не напълно да се спре, то основно да се намалят кръвопролитията, които стават в страната?

За да кажа очевидното споделяно от много други хора тук, дотегна ми, просто ми омръзна това, което става, и което продължава да става.

Прекарах кариерата си като председател на Комисията по съдебна власт и като вицепрезидент работейки за разумни реформи в областта на оръжията, както казах като сенатор и вицепрезидент. Те очевидно няма да предотврати всяка трагедия. Знаем, че някои от тях ще имат значително въздействие и няма да постигнат негативни резултати върху Втората поправка. Втората поправка не е пълнозначна. Когато беше приета, не можехте да притежавате оръдие, не можехте да притежавате определени видове оръжия. Просто винаги е имало ограничения. Но познайте какво? Действия, които сме предприемали преди са спасявали живот. И отново биха могли да го направят.

Идеята че 18-годишен младеж може да влезе в магазин и да си купи пушки, предназначени и продавани, за да убиват е според мен просто погрешна. Тя просто е в противоречие със здравия разум. Дори производителят на това оръжие също е смятал така.

Къде е гърба, къде е смелостта да се изправиш срещу едно много мощно лоби?