В Давос отвори Руски дом на военнопрестъпленията

Мадисън Милс, Bloomberg

16:16 | 25 май 2022
Преводач: Мария Попова

Руските официални лица бяха много забележими тук в Давос – руските олигарси организираха най-големите партита, а руските представители приветстваха останалите световни лидери в Руския дом, точно тук зад мен, който няма как да пропуснете, ако минете по централната улица.

Този път руските представители не са поканени на форума и мястото е превзето от украинска нестопанска организация. Това беше Руския дом, а сега е Руски дом на военнопрестъпленията. Нека го разгледаме отвътре.

Можете ли да си представите европейска държава да бъде в такава ситуация?

Това е ужасяващо. Според вас какво пропускат хората, какво не разбират за случващото се в Украйна в момента?

"Мисля, че хората пропускат това, че в Европа се води истинска война и тя може да продължи още и много хора са убити. Това е истински геноцид. Ние не можехме да повярваме, че това може да се случи в Украйна", казва Свитлана Ковалчук, куратор на изложбата. "Вие имате вашия дом, вашите приятели, имате всичко, разполагате с живота си и един ден губите всичко".

Какво искате да направят световните лидери в Давос в отговор на войната?

"Искам световните лидери в Давос да осигурят повече подкрепа за Украйна и разбира се, ние се нуждаем от международна подкрепа, за да възстановим държавата си. Наистина се надяваме войната скоро да приключи и да можем да възстановим страната си. След седмицата в Давос, планирам да се върна в Украйна", казва Свитлана.