Даймън: Буреносните облаци може да се разпръснат

Джейми Даймън, директор на JPMorgan Chase & Co.

19:44 | 24 май 2022
Преводач: Мария Попова

Искам да направя няколко коментара по днешната политическа и икономическа среда. Те не влизат в противоречие, но в миналото са били различни.

Имаме силна икономика в САЩ, подхранвана от парични и фискални стимули, каквито не сте виждали до сега.

Тоест, това е различно от силна икономика, а потребителят е в много добра форма дори и днес, което означава, че ако изпаднем в рецесия, това  ще е различна от предходната рецесия. Тази силна икономика е изправена пред две противостоящи сили като и двете не сте ги виждали до сега.

Висока инфлация, свиване на стимулите – очевидно Фед ще се опита да ги сближи. Не знаем резултата, можете да гадаете, но можем да имаме добър сценарии или най-добър сценарий.

Другото е войната в Украйна, хуманитарната криза, повлияването на глобалната икономика, бури на глобалните пазари на петрол, пшеница, суровини и други – всички те с непредвидими резултати.

Ние сме подготвени за това. Трябва да  сме подготвени, защото нашата работа е да сме с клиентите си в „добро и зло, в радостни и в тежки времена.“ Силната икономика и големите буреносни облаци. Наричам ги буреносни облаци, защото са такива. Те могат да се разпръснат. Ако имаше ураган или цунами като през 2007 - 2008, щях да ви кажа. Те не могат да се разсеят, ние не мислим желаното за реално. Искаме добро решение, но можем да се справим с всичко това.