Индия обмисля да спре износа на пшеница

Вони Куин, Bloomberg News

10:00 | 5 май 2022
Обновен: 11:30 | 5 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Източници на Bloomberg съобщават, че Индия може да ограничи износа на пшеница след като големите жеги нанесоха щети на реколтата. Най-голямата жега в историята порази събирането на житото, на което Индия разчита, за да компенсира глобалния недостиг, предизвикан от войната в Украйна. Научихме, че висши длъжностни лица обсъждат спиране на износа и ще препоръчат на премиера, който се вземе окончателното решение.

SEC добави още китайски компании в списъка си с дружества, изправени пред делистване в САЩ. JD.com, Pinduoduo и Bilibili ще се включат към тези, които регулаторът следи, заради отказа на Пекин да даде достъп до финансовите одити. От десетилетия САЩ и Китай спорят по политиките за разкриване на информация. SEC оказва натиск върху фирмите, които не се подчиняват.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отложи важна програмна реч за Китай след като даде позитивен резултат за ковид. Блинкен, който е ваксиниран и е получил допълнителни бустери има леки симптоми и ще работи вкъщи. Държавният департамент каза, че Блинкен не е бил в контакт на живо с президента Байдън от няколко дни.

Централната банка на Бразилия повиши основната лихва с пълен процентен пункт до 12,75% на второ поредно заседание. Банката даде сигнал и за още едно по-малко повишение следващия месец в опит за овладяване на растящата инфлация. Бразилия повиши разходите по кредитите до 10,75 процентни пункта от март 2021г.