Стрийминг победители и победени, част 4

Кевин Майер, изп.директор на Candle Media Co

11:08 | 15 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Мога ли да се обърна към друга част от света и да поговорим за спада от почти 300 млрд долара в стойността на Metta заради Facebook.Част от това, което чухме, когато обявиха отчета за приходите бе, че ще трябва да променят целия си модел, че ще трябва да се насочат към видео. Да, видео защото казаха, че се конкурират с YouTube и TikTok. Какво означава за тях това, че ще трябва да навлязат във видеото?

Те са в сферата на видеоклиповете и това е видео съдържание, генерирано от потребители. Потребителите, самите зрители правят видеоклиповете.

Те не плащат за видеоклиповете, но има многочестотна лента и много опит, който се влага в инструменти, които позволяват на създателите да правят висококачествени видеоклипове.

А след това доставянето на тези видеоклипове в поток един след друг изисква интензивна версия на изкуствен интелект, за да са сигурни, че разбират предпочитанията на клиента, на потребителите в реално време и могат да предоставят правилното видео на правилния потребител и в правилната последователност. Това е изключително трудно.

Facebook и Instagram, другата част от Facebook, винаги е зависела от последователите. Следвате някого. Харесвате техните неща. Това е много силен сигнал. А ако погледнете TikTok, това е много слаб сигнал.  Те разглеждат нюансите в използването на приложението и определят предпочитанията ви по този начин. Ако искат да се конкурират с TikTok ще трябва да станат много по-добри в изкуствения интелект.

Но също така мисля, че историята на Facebook не свършва с конкуренцията и необходимостта да се премине към видео. Съществува голям проблем с насочването на рекламите им. Голяма част от приходите им идват от директни услуги за потребителите, както за електронна търговия, така и за видео услуги, като се опитват да наберат клиенти.

Промените в правилата на Apple и промените в защитата на личните данни, които виждаме по целия свят по основателна причина правят все по-трудно насочването на реклами. Става много по-скъпо за рекламодателите във Facebook да достигнат до своите аудитории. А това е много съществен проблем за тях. Това е многостранен проблем, с който се сблъскват. Няма лесно решение, но те са невероятна компания. Шерил и Марк са изключително умни и съм сигурен, че ще се справят.