Може ли Джонсън да оцелее след Партигейт

Кити Доналдсън, Bloomberg

17:00 | 17 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е изправен пред поредната тежка седмица поради яростната реакция срещу нарушаването на правилата за провеждане на партита. Толкова много партита! На Даунинг стрийт бурята продължава. Ще научим повече политическия редактор на Bloomberg за Великобритания Кити Доналдсън. Консервативните депутати бяха по избирателните си райони през уикенда. Какво казват те? Колко отпор, колко гняв има реално и дали те вземат това предвид и го изразяват в Уестминстър?

Още една седмица. Вероятно предстоят още разкрития. Все още не знаем.Депутатите на торите се завръщат днес в Уестминстър. Те бяха в своите избирателни райони целия уикенд и са разговаряли със своите сътрудници, с хората по улиците. Няма съмнение, че има огромен обществен гняв заради тези истории.

На фасадата на офиса в избирателния район на един от депутатите Питър Боун от торите, вече два пъти пишат думата „лъжец“.

Сега депутатите отново са в Уестминстър, могат да разговарят помежду си и да сравняват впечатленията си. Това не е добра новина за министър-председателя.

Доста невероятно е, че никой от нас или поне неекспертите не могат да си спомнят колко партита е имало в толкова много партигейтс. Как може Борис Джонсън всъщност да оцелее след това?

Може да оцелее благодарение на инерцията на партията. Сигурна съм че знаете, че има няколко начина да се отървете от министър-председателя. Но този, който е най-вероятно да проработи, е ако 54 от собствените му депутати от торите пишат на Греъм Брейди. Той е депутат от торите и държи списък на подалите писмен вот на недоверие към министър-председателя.

Ние водим текущ отчет колко такива писма са били изпратени досега –шест или седем, публично обявени и вероятно доста недекларирани публично. Дори не сме достигнали вълшебния брой от 54.

Другият начин е ако някой от кабинета подаде оставка и няма достатъчно доверие в министър-председателя. Но този кабинет до голяма степен дължи политическата си съдба на Борис Джонсън, така че изглежда малко вероятно нещо да се промени на този фронт.

Въпреки това доста депутати се въздържат в очакване Сю Грей да изготви и публикува доклад за събитията по време на всички тези партита миналата година. Очакваме го тази или следващата седмица. Но има доста дебати дали тя ще нанесе смъртоносния удар на Борис Джонсън. Изглежда малко вероятно. Тя е държавен служител. По-вероятно е просто да изложи фактите по случая – парти на тази и тази дата, после още едно парти .. и след това ще препоръча дисциплинарни действия.