САЩ ще купят още 10 млн. дози хапчета срещу Ковид от Pfizer

Вони Куин, Bloomberg

12:56 | 5 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Pfizer съобщи, че американското правителство е приело да купи още 10 млн курса на лечение с хапчето против ковид, освен десетте милиона дози, които вече поръча. Хапчето на Pfizer против ковид бе одобрено за извънредна употреба в САЩ през декември. В клинични тестове то рязко намалява хоспитализации и смъртни случаи.

ОПЕК и техните съюзници договориха увеличение на производството на петрол. Делегатите на срещата на 23-те държави, начело със Саудитска Арабия и Русия одобриха увеличение с 400 хиляди барела на ден от февруари. Групата иска плавно да възстанови производството, което намали през пандемията след като анализаторите прогнозираха по-малък от очаквания излишък през това тримесечие заради по-слабо предлагане.

Прокуратурата се отказа от криминалното разследване срещу бившия губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо. Районният прокурор на Олбъни каза, че обвиненията срещу Куомо за насилие над жена преди година в официалната резиденция са надеждни, но че няма още доказателства, за да издържи делото пред съда. Миналият месец два други окръга прекратиха разследването на Куомо без да повдигнат обвинения.

Премиерът на Хаити Ариел Анри каза, че е заплашван от бандити, които се опитвали да го убият. Пред агенция Франспрес Анри каза, че бронираната му кола попаднала под обстрел на 1 януари. Местни медии съобщиха за изстрели и поне един убит близо до сграда, където Анри е трябвало да произнесе реч. Премиерът пое поста през юли след убийството на президента Жовенел Моиз.