Gabelli Funds: Рано е да се каже дали Омикрон сменя правилата на играта

Хауърд Уорд, инвестиционен директор, Gabelli Funds

10:33 | 2 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

От това, което чувате – може да има промяна, но според това, което чувате сега, променя ли вариантът правилата на играта?

Вчера бях силно оптимистично настроен, защото посланието беше, че съществуващите ваксини ще са ефикасни срещу новия вариант. Данните, които имаме показват, че 70% от страната е ваксинирана.

80% от тези 70% над 12г. Поставят се по 1,8 млн дози на ден.

Направихме страхотен напредък, за съжаление не достатъчно. Но сме на прав път. Затова съм оптимист.

Очевидно коментарът на директора на Moderna във FT е тревожен. Но няма нищо ново при данните. Ще отнеме няколко седмици, за да разберат колко добри са сегашните ваксини и колко време ще отнеме да се разработят нови, повече насочени към Омикрон.

Не мисля, че има достатъчно данни все още, за да наречем новия вариант, нещо, което променя правилата на играта.

Какво означава? Променяме ли инвестициите? Променяме ли новите си инвестиции? Доларът, който ще вложим при тази несигурност, променя ли се?

Не мисля. Започнах да работя на Уолстрийт през 70-те. През годините съм видял тази икономика и този фондов пазар във всякакви състояния и бури. Всеки съществен спад на пазара е бил добра възможност да се купува.

Подозирам, че сега ще е същото.

Добри възможности за покупки сред тези инвеститори, които имат желанието и търпението да инвестират за години напред.

Така че въпросът какво ще стане тази или следващата седмица ни занимава повече от нужното и твърде често. Това трудно ще се избегне.

Но трябва да се опитаме да гледаме далновидно.

Тази икономика е много жизнена. Глобалната икономика е водена от технологиите.

Това е толкова хубаво.

Това не са 70-те години на 20в., когато имахме 15% инфлация, стагфлация, 16% доходност по 5-годишните американски държавни облигации и 15% доходност по 30-годишните. Когато инфлацията скачаше от 5 на 15% за няколко години.

Това не е същата икономика.

Разглезихме се.

Обстоятелствата ще се променят, но икономиката остава все така жизнена и позитивна, която расте тази година и ще расте в следващите няколко години.