PWC: Мъжете са 60% повече на Черен петък, пазаруват за себе си

Лиса Хукър, директор Потребителски стоки, PWC

10:00 | 27 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Не ходят ли хората повече по магазините да пазаруват, отколкото онлайн? Или се тревожат за разходите си заради вируса? Или само туризмът и развлекателният бизнес ще бъдат засегнати?

Интересно е, защото сега, особено във Великобритания и Европа е Черният петък, главно онлайн. Дори едва 20% от покупките се правят в магазините, а 80% са онлайн.

Не съм сигурна дали това поведение ще се отрази в краткосрочен план и Черния петък. Хората тази година искат да харчат повече пари. Да изпреварят проблемите, които ги тревожат като недостига. И защото са спестили пари в пандемията.

Каква е прогнозата на PWC за разходите за празниците?

На базата на информация от потребителите, смятаме, че ще похарчат около 8,7 млрд. Това е повече от 7,8 млрд през 2019г.

Започвахме да откриваме леко отслабване на интереса към Черния петък. Около 50% се интересуваха от него и 50% не.

Тази година 60% се интересуват от Черния петък и това е ясен знак, че хората очакват да похарчат повече пари.

 

Какво купуват хората? Започнах аз самата да пазарувам за Коледа много рано. Забравих за черния петък и като вляза онлайн и видя, което съм купила преди 2 седмици за 20% по-малко, съм доста ядосана. Хората правят ли покупките си по-рано или просто харчат повече?

Хората знаят, че това е моментът в годината, когато трябва да пазаруват. Черният петък е много интересен момент. Тогава се пазаруват електроника и мода. Купуваш предимно за себе си, а не за други хора. Особено мъжете.

Във Великобритания мъжете харчат 60% повече от жените.

Но предимно неща, които самите те искат и които са проучвали.