DHL очаква 5-10% ръст на продажбите тази година

Крейг Форман, президент DHL Supply Chain Commerce

11:28 | 26 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Започва ли да се усеща оживление и какво очаквате?

Ние се фокусираме върху този период от годината още от януари. Не сме започнали да се готвим в последните няколко седмици. Работим от месеци за това.

По това време сме готови и се вълнуваме в очакване на резултатите от Черния петък и Кибер понеделника. Винаги е неочаквано, но тази година поставя нови дефиниции на непредсказуемост.

От 25г работите в DHL. Виждали ли сте нещо такова? Не е възможно, защото електронната търговия всяка година расте изключително много. Но какво правите, за да успеете да отговорите на това огромно търсене и на толкова големи логистични проблеми?

Тази година особено знаехме, че ще има някои предизвикателства с капацитета за обработка на пратки. Предизвикателства с работната ръка. С хората.

Предизвикателствата около капацитета на складовете се очакваха, но едва ли чак в такъв мащаб.

Искам да кажа обаче, че ритейлърите и електронните търговци са невероятни в способността си да преодоляват проблемите във веригите на доставка. Има много тесни места по веригата за тях и доста проблеми с производството за празничния сезон.

Как? Ще ни кажете ли за някои иновативни решения?

 

Креативността в планирането на инвентар. Планирането на новите доставки в складовете, които поддържаме за тях. Колко въздушно карго предвиждат спрямо морския транспорт, за да преодолеят някои от тези предизвикателства.

Нивата на инвентари засягат различни групи по различен начин. В повечето случаи има значителни складови запаси, натрупани за разпродажбите на Черния петък и Кибер понеделника. Може би не е точно както търговците го искат за конкретни продукти, но те натрупаха достатъчно запаси, за да реализират силни продажби и да увеличат на годишна база електронната търговия.

Очаквам 5-10% ръст на продажбите тази година. Можеше и повече, ако нямахме такива задръствания по веригата на доставки. Можеше да е 15-20% тази година на базата на търсенето в последните 18 месеца.

Ще имаме поне 5-10% ръст.