Twitter е проявил интерес за придобиване на Clubhouse

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 08.04.2021

11:33 | 8 април 2021
Обновен: 11:33 | 8 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Twitter е провел разговори през последните месеци за придобиване на Clubhouse, нашумялата по време на пандемията аудио-базирана социална мрежа. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, по информация на Bloomberg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Компаниите са обсъждали потенциална оценка от около 4 млрд. долара за Clubhouse, твърдят източниците на агенцията, молейки да не бъдат идентифицирани, защото темата е частна. Дискусиите вече не продължават и не е ясно защо са спрели, твърдят те."

Главният редактор на Investor.bg допълни, че говорител на Twitter е отказал коментар по темата, както и представител на Clubhouse. 

"Bloomberg News съобщи по-рано тази седмица, че Clubhouse води преговори за набиране на финансиране от инвеститори в кръг, оценяващ бизнеса му на около 4 милиарда долара. След като разговорите с Twitter са пропаднали, Clubhouse е започнал да проучва дали има смисъл вместо сделка за придобиване да набере финансиране при тази оценка". 

"Clubhouse е едва на една година, но може да се похвали с изяви от страна на някои от най-големите имена в бизнеса и Холивуд", посочи още Попов.

"Утвърдените компании за социални медии бързо започнаха да работят върху собствени версии на Clubhouse, включително Twitter. Facebook проучва подобна услуга, а LinkedIn и Slack Technologies на Microsoft също заявиха, че работят по подобни функции за своите мрежи".

От разговора стана ясно, че в сряда акциите на Twitter са поскъпнали с около 3%, което дава на базираната в Сан Франциско компания пазарна стойност от 55,1 млрд. долара.

"Конкурентът на Clubhouse на Twitter, наречен Spaces, тръгна в края на 2020 г., въпреки че все още е в бета версия и не всички потребители могат да създават или организират публични дискусии".

Целия технологичен коментар може да видите във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да видите на investor.bg