IBM надмина прогнозите на анализаторите въпреки кризата

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 21.07.2020

11:11 | 21 юли 2020
Обновен: 12:59 | 21 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Финансовите резултати на International Business Machines Corp. (IBM) отчетоха понижения и през второто тримесечие на фона на пандемията, която засегна много от нейните корпоративни клиенти. Въпреки пониженията IBM заяви, че приходите от облачни изчисления са възлезли на 6,3 милиарда долара през второто тримесечие, което е с 30% повече спрямо година по-рано, заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"IBM заяви в понеделник, че приходите ѝ през второто тримесечие са се свили с 5,4%, макар и по-малък спад, отколкото прогнозираха анализаторите от Wall Street, до 18,12 милиарда долара. Печалбата на акция също падна до 1,52 долара от 2,81 долара за същия период на миналата година. IBM обаче успява да увеличи брутните си маржове и надмина очакванията на анализаторите за печалбата си на коригирана основа", подчерта главният редактор на Investor.bg.

Попов изтъкна, че ръстът в приходите на годишна база е помогнал за компенсиране спада на приходите в подразделенията за технологична поддръжка Global Business Services и Global Technology Services, които представляват около 56% от общите приходи на IBM.

 

"IBM търси растеж под управлението на новия главен изпълнителен директор Арвинд Кришна, след като в продължение на няколко години приходите предимно намаляваха при управлението на неговия предшественик Джини Ромети".

"Облачният бизнес и изкуственият интелект се превърнаха в силен фокус през последните години за 109-годишната компания, която се превърна в силен концерн със своите мейнфрейм компютри и информационно-технологични услуги", посочи Попов.

Вижте видеото с целия технологичен коментар.