Microsoft с ново придобиване в опит да спечели от 5G

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 15.05.2020

11:52 | 15 май 2020
Обновен: 13:29 | 6 юни 2020

Американският технологичен концерн Microsoft обяви в четвъртък, че се е съгласил да закупи Metaswitch Networks - производител на софтуер, който телекомуникационните компании могат да използват за предоставяне на услуги за глас и данни на своите клиенти. Условията на сделката не бяха оповестени. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Този ход показва усилията на Microsoft да се насочи към растеж в един бранш чрез неорганични сделки, а не чрез изграждане на експертни познания и технологии. Тези усилия могат да помогнат на Microsoft да насърчи търсенето към своя бизнес за публични облачни услуги Azure, който отправя редизвикателство към лидера на пазара Amazon Web Services".

Попов коментира, че сделката говори и за нарастващ фокус от страна на технологичните компании, използващи облачни архитектури и приемащи нови мрежови технологии - по-специално 5G, да се възползват превръщането си в доставчици на услуги както за операторите, така и на тези, които биха искали да изграждат услуги, подобни на оператори ( потенциално заобикаляйки телекомите в процеса), чрез предлагането на виртуализирани продукти, доставени от техния облак.

"Придобиването е обявено само ден, след като Rakuten, японският гигант за електронна търговия и поточни услуги, обяви, че ще придобие Innoeye, друг специалист в облачните комуникационни услуги. Други концерни, като Amazon, също изграждат своите предложения в AWS, обслужвайки същия пазар".

Той обясни, че Metaswitch разполага с 5G продукт за работа с мрежови трафик, който може да работи и на публична облачна инфраструктура.

"Клиентите могат да разчитат на софтуера на компанията в облачната инфраструктура, а не да добавят капацитет в собствените си центрове за данни, за да поддържат допълнително използване на мрежата при по-висока скорост. Microsoft обяви сделката три седмици след приключването на придобиването на Affirmed Networks, стартъп, насочен към мобилните оператори. Миналата година самият Microsoft обяви многогодишна облачна сделка с AT&T".

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

.