Facebook напредва с Libra, WeWork ще вземе кредит от JPMorgan

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт - 15 октомври 2019 г.

12:17 | 15 октомври 2019
Бойчо Попов
Бойчо Попов

Facebook официално напредва с плановете си за нова цифрова валута въпреки критиките. Libra Association, неправителствената организация, която трябва да контролира либра, подписа Меморандума за асоцииране с 21 членове в понеделник в Женева. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg., в технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Петима души бяха избрани в борда, включително Дейвид Маркъс, който управлява проекта във Facebook, както и представители на PayU, дружеството за рисков капитал Andreessen Horowitz, блокчейн компанията Xapo Holdings и нестопанската организация Kiva Microfunds. Комисар на асоциацията е бившият мениджър на Paypal Бертран Перес, който преди това е работил в тясно сътрудничество с Маркъс. Маркъс премина от Paypal към Facebook през 2014 г.

По-рано регулатори и политици в САЩ и Европа разкритикуваха остро проекта. Те се опасяват, че асоциацията може да се намеси в глобалната парична политика и няма да може да защити достатъчно добре чувствителните данни на своите потребители. Ако Facebook позволи на потребителите си да обработват плащания през социалната мрежа в бъдеще, това може значително да увеличи приходите на групата с нейните 2,3 милиарда потребители.

Facebook обаче е подложен на критика от месеци, също заради ролята на групата в президентската кампания в САЩ и заради проблеми с личните данни. Освен това в САЩ се провеждат антитръстови разследвания спрямо нея и други технологични компании. Наскоро конгресмените критикуваха, че Асоциацията не е отговорила достатъчно добре на въпросите на политиците.

При представянето на проекта през юни Libra Association имаше 28 потенциални членове, които по това време подписаха само писмо за намерение. През последните дни обаче общо седем компании, включително глобални доставчици на финансови услуги като Visa, Mastercard и Paypal, се отказаха от участие.

Банкерите на WeWork насочват инвеститорите към проект, което би бил една от най-рисковите предложения за обмяна на джънк облигации за дълг през последните години - потенциално даващ на най-добрите частни акционери на предприятието последен шанс да избегнат сериозно разредяване на дяловете им.

Финансов пакет от около 5 милиарда долара, ръководен от JPMorgan Chase & Co., е предпочитаният вариант на компанията, а не продажба на контролен дял от себе си на SoftBank Group Corp., твърди Bloomberg, като се позовава на източници с познания по въпроса. Обсъжданата структура и условия ще се променят в зависимост от апетита на инвеститорите. По-специално, финансирането може да включва най-малко 2 млрд. долара под формата на необезпечени искове за плащания с необичайно високата доходност от 15%, пояснява източник.

Тази предложена възвръщаемост - почти двойно по-висока от онази, която WeWork плати при предлагането на дебютната си облигация през миналата година - подчертава скептицизма сред инвеститорите в дългови инструменти, че компанията ще може да спре изтичането на пари и да стане печеливша в най-скоро време. Това е скъпа опция, която обаче може да възнагради пребогато инвеститорите в случай на действителен обрат.