Европейските акции бележат ръст на фона на оптимистичните настроения на инвеститорите

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 10.09.2021

15:12 | 10 септември 2021
Обновен: 15:41 | 10 септември 2021
Автор: Александра Попова

Днес акциите по света се възстановяват, така че може да кажем, че седмицата приключва позитивно. Акциите в Европа поскъпват заради оптимизма на инвеститорите и намаляват загубите за седмицата. Това каза пазарният анализатор Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Stoxx 600 добави почти 0,2%. Сред другите печеливши са рудодобивният, технологичният и секторът на потребителските продукти. Акциите в региона изтриха повечето вчерашни загуби след като Европейската централна банка заяви, че ще забави темповете на програмата за изкупуване на активи, като знак на доверие във възстановяването на регионалната икономика".

От думите на пазарния анализатор стана ясно, че американските фючърси също се повишават. Фючърсите върху S&P 500 бележат ръст, след като индексът записа най-продължителния си период на загуби от юни.

"Инвеститорите се опитват да анализират разговора между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин, за да разберат дали отношенията между двете страни се подобряват".

Индексът Shanghai Composite достигна 6-годишен връх. Доходността по американските облигации расте, като 10-годишните облигации добавиха 2 базови пункта, каза Лий Ан Геранс.

"В сектора на суровините - петролът поскъпва, тъй като инвеститорите пренебрегнаха потвърждението на Китай, че е освободил количества суров петрол от стратегическите си резерви. Биткойн поевтинява и задълбочава първата си седмична загуба от юли", добави още пазарният анализатор.

Какво да очакваме през уикенда: тук в Англия се вълнуваме от финала на US Оpen, който ще се проведе утре. Британската тенисистка Ема Радукану ще играе срещу Лейла Фернандес. Тя е първата британка на финал на US Open след Вирджиния Уейд, която игра през 1968, коментира Лий Ан Геранс.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.