Европейските акции поевтиняват отново, а доларът поскъпва

Юан Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 20.08.2021

16:00 | 20 август 2021
Обновен: 16:31 | 20 август 2021
Автор: Александра Попова

Екраните на инвеститорите са изцяло червени. Европейските акции поевтиняват отново, а доларът отново поскъпва. Това се случва, вследствие на забавянето на темповете на растеж и новия удар на регулаторите в Китай преди срещатата на ФЕД на Джаксън Хоул през следващата седмица, каза Юан Потс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Повечето пазари в Европа са с понижение като FTSEMIB в Италия губи 0.6%. Индексът Stoxx 600 е на път да отбележи най-голямата си седмична загуба от февруари насам".

Инвеститорите се насочиха към активите убежища, докато доларът бележи ръст за пети ден, което е най-дългата му печеливша серия от два месеца. Доходността по облигациите се понижава, докато инвеститорите купуват облигации, а златото поскъпва, добави още Потс.

От думите на госта стана ясно, че с нарастването на случаите на вируси по целия свят има спекулации, че икономическият растеж може да загуби инерция точно когато централните банки отменят мерките си за подкрепа.

"В Азия референтният индекс на Хонконг навлезе на мечи пазар. Тази седмица азиатските пазари пострадаха, вследствие на по-строгите регулации в Китай. Индексът Hang Seng бележи спад с 1,8% и така загубите му от февруари насам достигнаха над 20%. Тази седмица акциите на Alibaba достигнаха рекордно ниско ниво в Хонконг, а Tencent предупреди индустрията да се подготви за повече регулации, включително съществени промени в начина, по който компаниите използват данните за реклама".

И накрая, петролът е на път да отбележи най-продължителния си период от дневни спадове от 2019 г. насам. Това става докато сигнала на ФЕД за скорошно намаляване на стимулите предизвика поскъпване на долара, както и на фона на опасенията относно търсенията в енергийния сектор, каза пазарният коментатор.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.