Световните пазари отбелязват ръстове в очакване на речта на Джанет Йелън

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 19.12.2020

15:44 | 19 януари 2021
Обновен: 16:25 | 19 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Световните пазари отбелязват ръстове на днешната търговия, часове преди речта на номинираната за министър на финансите на САЩ Джанет Йелън. Очаква се тя да призове за експанзивни правителствени действия по укрепване на американската икономика. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Ръстът в цените на акциите е широкообхватен, като фючърсите на американския US Russell 2000 Index на компании с малка капитализация регистрират силни печалби."

"Три часа и половина след старта на търговията в Европа банките са най-добре представящите се в индекса Stoxx 600", посочва Потс

"Италианският FTSE MIB нараства с около 0.4% - един от най-добре представящите към момента измерители на Стария континент.  Като цяло повечето големи пазари днес отбелязват ръстове". 

Пазарният анализатор от Bloomberg Лондон посочи, че доходността по 10-годишните американски държавни облигации успя да се изкачи отново над 1.1%, като петролът и развиващите се пазари също отчитат растеж.

"Днешните пазарни движения показват, че инвеститорите се връщат към рефлационната търговия, залагайки, че идващата американска администрация ще използва законодателната си мощ за стимулиране на икономическия растеж". 

"Пакетът за икономически стимули на Байдън включва мерки като повишаване на минималната заплата и значително разширяване на семейните и медицински отпуски - програми, които вече предизвикаха републиканската опозиция", допълни Потс. 

"Суровият петрол в Лондон се покачва над 55 долара за барел, което се дължи на известно съдействие от страна на по-слабия долар, въпреки че Международната агенция по енергетиката намали перспективите си за търсене до края на годината". 

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.