SOFIX e лидер по ръст в ЦИЕ за юни

Водещият индекс на БФБ нарасна с над 3% през месеца

13:31 | 4 юли 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индексът на 15-те най-ликвидни компании на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX е първенец по ръст в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през юни, съобщава Investor.bg. Това се случва за пръв път от декември 2015, като водещият измерител на родната фондова борса е един от общо трите бенчмарка в региона, които изпращат месеца с повишения.

Юни бе горещ не само за нашия капиталов пазар заради финансовите резултати и дивидентите на компаниите, но и заради разпродажбите на борсите в глобален план след резултатите от референдума във Великобритания за членството ѝ в Европейския съюз. Brexit предизвика опасения, че и други страни ще напуснат блока, което доведе до допълнителни разпродажби на част от пазарите в ЦИЕ.

Равносметката през юни е следната – от общо 19 индекса, чието представяне Investor.bg следи, три бележат покачвания, а останалите 16 – спадове, като за 7 от тях те са под 1%.

Месечният ръст от 3,22% отреди на SOFIX първото място в региона на ЦИЕ. Това се случва за пръв път от декември 2015 насам, когато родният бенчмарк записа покачване от 5,82%. Прирастът е движен от по-добри финансови резултати на публичните компании, новините за разпределяне на дивиденти, но и поради ребалансиране на портфейлите на пенсионните фондове преди ключовата проверка на техните активи.

В топ 3 компания на SOFIX правят украинският PFTS и румънският BET с ръстове от 2,9% и 1,8%, съответно. Това са и трите индекса, които изпращат месеца с повишения.

Следващите 7 бележат леки спадове, ограничени до 1 на сто. Индексите в Турция, Хърватия и Словакия се понижават с между 1% и 2%. Но най-голямо впечатление правят големите губещи – основните индекси на Чехия и Гърция.

На борсата в Атина гръцкият борсов показател ASE изтри 16,2% от стойността си, докато водещият индекс на борсата в Прага заличи 8,6%. Спадовете идват на фона на опасенията около гръцката икономика, нейното бъдеще в еврозоната и ЕС след референдума във Великобритания, а разпродажбите в Чехия се дължат най-вече на заканата, че и правителството там може да инициира вот за еврочленството.

На този фон чешкият индекс вече е най-губещият от началото на 2016, заличавайки 14,6% през първото полугодие, следван от гръцкия, отписал 14,1% от стойността си за същия период.

На другия полюс е казахстанският индекс KASE, който е лидер по прираст за 6-месечието със своите 14,7%, въпреки че е третият най-губещ през юни.

От своя страна SOFIX намали загубата от началото на годината до 1,2%, след като не успя да задържи върха за 2016, достигнат непосредствено преди вота във Великобритания.